Gebelik ve Meme Kanseri

Anasayfa / Meme Hastalıkları / Gebelik ve Meme Kanseri
Gebelik ve Meme Kanseri

Gebelik ve Meme Kanseri

Meme kanseri, kadınlarda gebelik ve loğusalık evresinde en sık görülen kanser türünü oluşturur. Gebelik sırasında memeler süt vermek için büyümüş ve dolgunlaşmıştır; bu nedenle kitlenin fark edilmesi daha zordur ve buna bağlı olarak teşhiste geç kalınmaktadır. Bu da hastalığın seyrini olumsuz etkilemektedir.

Gebelik öncesinde meme muayenesi yapılması önerilir. Gebelik sırasında meme kanseri saptandığında gebeliğin sona erdirilmesinin hastalığın seyrine olumlu bir etkisi yoktur. Tedavinin planlaması gebeliğin ve hastanın durumuna göre yapılır. Gebelik sırasında meme kanseri saptandığında eğer gebelik sürdürülecekse, cerrahi olarak tüm memenin alınması önerilir. Çünkü memenin tümü alınmadığı zaman önerilen radyoterapi (ışın tedavisi) gebelik sırasında uygulanamaz. Eğer gebeliğin son dönemi ise 3 ay beklenip daha sonra radyoterapi uygulamasıda bir seçenektir. Bazı olgularda karın bölgesi tamamen kurşun levhalar ile örtülerek bebek ışından korunarak ışın tedavisi yapılabilmektedir.

Gebeliğin ilk 3 ayında kemoterapi verilemez, çünkü ilaçlar bebeğe zarar verebilir. İlk 3 aydan sonra kemoterapi uygulanabilir; bu uygulamanın bebekte bir sakatlığa yol açtığı gösterilememiş olmakla birlikte uzun dönemde etkileri tam olarak bilinmemektedir ve mecbur kalmadıkça önerilmemektedir Gebeliğin ilk 2 ayında kemoterapi gerekli ise gebeliğin sona erdirilmesi önerilmektedir. Gebeliğin 2. 3 ayı içinde saptanan meme kanseri erken safhada ise memenin tümü alınmadan kanserli kısım çıkartılabilir ve kemoterapi uygulanabilir.

Radyoterapi ise gebelik bitiminde uygulanabilir. Eğer gebeliğin son 3 ayında ise uygun olgularda gebeliğin bitimi beklenebilir. Gebelik sırasında annede meme kanseri bulunmasının bebeğe herhangi bir zararı veya yan etkisi olduğu gösterilmemiştir. Gebelik sonrasında emzirmenin kesilmesi seyrini değiştirmez. Eğer ameliyat yapılacaksa süt yapımının durdurulması, memenin büyüklüğü ve kanlanmasının azaltılması açısından önem taşır.

Kemoterapi ilaçları veriliyorsa bebeğin bu süt ile beslenmesi sakıncalı bulunmuştur; çünkü bu ilaçların süt ile bebeğe geçmesi ve zarar vermesi mümkün görülmektedir. Eğer hastalık 1. veya 2. evrede ise (bakınız meme kanseri evreleri) ameliyatla memenin tümünün alınması önerilmektedir. Eğer tümü alınmaz ise mutlaka yapılması gereken radyoterapinin gebelik sırasında bebeğe zarar vermesi söz konusudur.

Eğer doğum olmuş ise yapılacak radyoterapinin bebeğe zararı söz konusu değildir ve meme koruyucu ameliyat yapılabilir. Eğer hastalık 3. veya 4. gibi daha geç bir evrede ise gebeliğin sona erdirilmesi gereken tedavinin uygulanabilmesi açısından önem taşır; bu durum hasta ve aile ile tartışılmalıdır. Bu dönemde gebeliğin sona erdirilmesinin hastalığın seyrine ayrıca bir etkisi yoktur.

Kemoterapi veya tamoksifen alan kadınların bebeklerini emzirmesi sakıncalıdır; çünkü süt yolu ile bebeğe geçer ve zarar verebilir.

Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak