Meme Ağrılarında Tanı

Anasayfa / Meme Hastalıkları / Meme Ağrılarında Tanı
Meme Ağrılarında Tanı

Meme Ağrılarında Tanı

Tanı için öncelikle hastanın öyküsü önemlidir. Ağrının zamanlaması, yeri, bir memede mi yoksa her iki memede mi oluşu, şiddeti, meme başı akıntısı, sertlik, kitle gibi bir ek bir bulgu olup olmaması önemlidir. Öykü alınmasından sonraki aşama doktorun yapacağı meme muayenesidir.

Bu muayenede memeler, her iki koltuk altındaki lenf bezeleri ve ağrı nedeni olabilecek meme dışı bölgeler muayene edilir. Ultrasonografi kist, tümör ve kanal genişlemelerinin belirlenmesinde önemli ve faydalı bir tetkik yöntemidir. Otuz beş yaş üzeri kadınlarda mamografi de tanı yöntemlerine eklenir. Eğer gerekli görülürse bundan sonraki aşamalarda meme MR’ ı ve biyopsiler yapılabilir.

Tedavi

Sadece meme ağrısıyla ortaya çıkan meme kanseri oranı düşük olmakla birlikte özellikle siklik olmayan meme ağrılarında çok dikkatli inceleme gereklidir. Döngüsel ağrıların ise az bir kısmı çok rahatsız edicidir ve bunlar da özel tedavi gerektirir. Basit ağrılarda uygun sutyen takmak, sıcak kompres ve sıcak su masajları, yağsız gıda almak, kafeinli (kahve, kolalı içecekler gibi ) gıdaları almamak, adet öncesi dönemde tuz kısıtlaması gibi önlemler yeterli olabilir. Daha ileri vakalarda nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar, evening primrose oil ve agnucaston gibi bazı bitkisel ilaçlar ve bazı hormonal ilaçlar kullanılabilir; ancak bunların bir doktor kontrolü sonrası uygun hastaya, uygun dozlarda ve sürelerde kullanılması gereklidir.

 

Yorum yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak